Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 Hårddisk
Skivminne, ett datalagringssystem med hårda (fasta) skivor som kännetecknas av mycket lätta läs/skrivhuvuden, litet avstånd mellan huvud och skiva och ett fullständigt slutet hölje som ger en dammfri miljö. Skivorna består av ett hårt material som t.ex. aluminium eller keramik och är belagda med ett magnetiskt material. Uttrycket används för att ange en skillnad mot disketter som är mjuka (inne i ett hårt hölje) och har lägre kapacitet och arbetar långsammare.

Hårddiskar ger hög packningstäthet för den lagrade informationen och mycket korta åtkomsttider. De första hårddiskarna för persondatorer kom omkring 1982 och en vanlig lagringskapacitet var 5 Mbyte.

En äldre benämning är Winchester.

En viktig egenskap för hårddiskar och som avgör åtkomsttiderna är rotationshastigheten hos skivan. Man bör inte köpa hårddiskar med lägre rotationshastighet är 7200 v/min. Diskar av SCSI-typ har ofta rotationshastigheter runt 10000 v/min.

Närliggande ord: Hard disk, Hard drive, HDD, Skivminne
PAGINA  

Isglass - 50 fruktiga, frostiga och naturliga smaker för alla åldrar
Med frukter och bär som grund kan du nu göra de godaste isglassarna för alla tillfällen, allt från barnkalaset till cocktailpartyt.
Läs mer)


Matcha djurspåren - ett memoryspel
Para ihop rätt djur med rätt tassavtryck! Med 25 olika djur och en bred variation av arter – från våra vanligaste lantdjur till mer exotiska djur – blir det här spelet en lärorik och rolig present till nyfikna djurälskare i alla åldrar.
Läs mer)


Avokado Kokboken
50 recept med världens populäraste frukt
Läs mer)


Detox Smoothies
Detoxifierande och stärkande smoothies
Läs mer)


Studentmat – snabba rätter som boostar kropp & hjärna
En bok för dig som helst inte vill laga mat, än mindre lägga så mycket tid eller pengar på mat, men som ändå vill må bra och prestera ditt bästa i studierna och vardagen.
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)