Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 HDTV
High Definition Television, högupplösningstelevision, teknik för att sända och ta emot TV-bilder som är mycket skarpare och tydligare än dagens TV. Kvaliteten närmar sig den man får på en bioduk. Utvecklingen går snabbast i USA där det redan finns färdiga standarder.

Den lägsta kvaliteten av HDTV ger upplösningen 1280 x 720 bildpunkter utan bildsprång (interlace) att jämföra med NTSC som ger 525 x 500 bildpunkter (europeiska PAL har 768 x 576 bildpunkter). Den högsta upplösningen fås med 1980 x 1080 bildpunkter, men man talar vid HDTV inte om upplösning utan om 720p, 1080i eller 1080p.

Sändningarna visas i bioformatet 16:9, så kallat widescreenformat. Bildkvalitén är hög och ljudet sänds i något som kallas multikanalljud 5.1.


Närliggande ord: 1080i, 720p
PAGINA  

Isglass - 50 fruktiga, frostiga och naturliga smaker för alla åldrar
Med frukter och bär som grund kan du nu göra de godaste isglassarna för alla tillfällen, allt från barnkalaset till cocktailpartyt.
Läs mer)


Matcha djurspåren - ett memoryspel
Para ihop rätt djur med rätt tassavtryck! Med 25 olika djur och en bred variation av arter – från våra vanligaste lantdjur till mer exotiska djur – blir det här spelet en lärorik och rolig present till nyfikna djurälskare i alla åldrar.
Läs mer)


Avokado Kokboken
50 recept med världens populäraste frukt
Läs mer)


Detox Smoothies
Detoxifierande och stärkande smoothies
Läs mer)


Studentmat – snabba rätter som boostar kropp & hjärna
En bok för dig som helst inte vill laga mat, än mindre lägga så mycket tid eller pengar på mat, men som ändå vill må bra och prestera ditt bästa i studierna och vardagen.
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)