Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 Lokalt nätverk
Local Area Network, förkortas LAN, en benämning på ett datanät som täcker ett relativt litet område. De flesta LAN finns i en enda eller i ett fåtal närbelägna byggnader. Ett LAN kan emellertid kopplas ihop med ett annat på valfritt avstånd via dataförbindelser eller radioförbindelser. Ett system av LAN som är sammankopplade på detta sätt kallas för ett Wide Area Network (WAN).

De flesta LAN kopplar ihop arbetsstationer och persondatorer. Varje nod (enskild dator) i ett LAN har en egen processor som den kör program med, men de kan också komma åt data och enheter överallt i nätverket. Detta betyder att många användare kan dela på dyra enheter, som laserskrivare, och på data. Användarna kan också utnyttja nätverket för att skicka e-post eller delta i diskussioner (chat).

Det finns många olika typer av LAN men Ethernet är det vanligaste. De flesta nätverk för Apple Macintosh baseras på nätverkssystemet AppleTalk som finns inbyggt i Macintosh. Följande egenskaper skiljer olika LAN från varandra:
  • Topologi - Den rumsliga spridningen av enheter i nätverket. Enheter kan t.ex. kopplas ihop i en ring eller läggas i en rak kabel.
  • Protokoll - De regler och kodningsmetoder som används för att skicka data. Protokollen avgör också om nätverket har en arkitektur av typen peer-to-peer eller klient/server.
  • Media - Enheterna kan kopplas ihop med partvinnad kabel, koaxialkabel eller fiberoptisk kabel. Lokala nätverk också kopplas upp utan kabel, med radio (WLAN).
LAN kan överföra data med mycket höga hastigheter, mycket snabbare än de kan överföras via en telefonledning, men avstånden mellan dem är begränsade och det finns en begränsning för hur många datorer som kan kopplas ihop i ett enda LAN.

Närliggande ord: LAN, Local Area Network
PAGINA  

Cool kodning
50 fantastiska fakta för barn i alla åldrar
Läs mer)


Djurens fantastiska värld - en äventyrsresa runt jorden
Här får du bekanta dig med många märkliga, ovanliga och fascinerande djur.
Läs mer)


Coco Chanel – Små människor STORA DRÖMMAR
I denna nya barnserie får man följa vägen från små flickors drömmar till att bli berömda personer inom områden som design, konst och forskning.
Läs mer)


Cool matte – 50 räkneäventyr för barn i alla åldrar
Cool matte är fullspäckad av femtio äventyrliga sätt att förbättra dina mattekunskaper.
Läs mer)


Superenkelt - Hamburgare
70 recept på snabblagade favoriter
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)