Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 Lokalt nätverk
Local Area Network, förkortas LAN, en benämning på ett datanät som täcker ett relativt litet område. De flesta LAN finns i en enda eller i ett fåtal närbelägna byggnader. Ett LAN kan emellertid kopplas ihop med ett annat på valfritt avstånd via dataförbindelser eller radioförbindelser. Ett system av LAN som är sammankopplade på detta sätt kallas för ett Wide Area Network (WAN).

De flesta LAN kopplar ihop arbetsstationer och persondatorer. Varje nod (enskild dator) i ett LAN har en egen processor som den kör program med, men de kan också komma åt data och enheter överallt i nätverket. Detta betyder att många användare kan dela på dyra enheter, som laserskrivare, och på data. Användarna kan också utnyttja nätverket för att skicka e-post eller delta i diskussioner (chat).

Det finns många olika typer av LAN men Ethernet är det vanligaste. De flesta nätverk för Apple Macintosh baseras på nätverkssystemet AppleTalk som finns inbyggt i Macintosh. Följande egenskaper skiljer olika LAN från varandra:
  • Topologi - Den rumsliga spridningen av enheter i nätverket. Enheter kan t.ex. kopplas ihop i en ring eller läggas i en rak kabel.
  • Protokoll - De regler och kodningsmetoder som används för att skicka data. Protokollen avgör också om nätverket har en arkitektur av typen peer-to-peer eller klient/server.
  • Media - Enheterna kan kopplas ihop med partvinnad kabel, koaxialkabel eller fiberoptisk kabel. Lokala nätverk också kopplas upp utan kabel, med radio (WLAN).
LAN kan överföra data med mycket höga hastigheter, mycket snabbare än de kan överföras via en telefonledning, men avstånden mellan dem är begränsade och det finns en begränsning för hur många datorer som kan kopplas ihop i ett enda LAN.

Närliggande ord: LAN, Local Area Network
PAGINA  

Sticka dina bebiskläder – 32 söta modeller
Mössor, strumpor koftor, ponchos – här lär du dig sticka 32 olika kläder som passar de allra minsta.
Läs mer)


Sömnguiden - 28 dagar till bra sömn
Boken ger dig verktygen för ett gladare, friskare och mer utvilat liv under dina vakna timmar.
Läs mer)


Stjärnor – Familjens guide till stjärnhimlen
Vem förundras inte av universum och dess oändlighet? Den här boken lär dig nya saker eller mer om det du redan kan om rymden och universum.
Läs mer)


Vegetariskt – 30 goda rätter på 7 min
Konsten att laga grönt supergott och supersnabbt! Laga balanserade vegetariska måltider – på bara 7 minuter!
Läs mer)


En form – 30 goda ugnsrätter på 7 min
Här lär du dig laga nyttig och god vardagsmat i en ugnsform – på bara 7 minuter! Mindre fett, mindre disk och perfekt i höstmörkret!
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)