Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 ActiveX-kontroller
En kontroll som använder tekniken ActiveX. En ActiveX-kontroll kan laddas ner automatiskt och köras av en webbläsare. ActiveX är inte ett programmeringsspråk utan snarare en uppsättning regler för hur tillämpningsprogram ska dela på information. Programmerare kan utveckla ActiveX-kontroller i många olika programmeringsspråk, som t.ex. C, C++, Visual Basic och Java.

En ActiveX-kontroll liknar en applet i Java. Till skillnad mot dessa har dock ActiveX-kontroller full tillgång till operativsystemet Windows. Detta ger dem mycket större möjligheter är Java-appletar men med detta följer en viss risk att program eller data kan skadas i datorn. För att minska denna risk har Microsoft utvecklat ett registreringssystem så att en webbläsare kan identifiera och verifiera en ActiveX-kontroll innan den laddas ner. En annan skillnad mellan Java-appletar och ActiveX-kontroller är att Java-appletar kan skrivas att köra på alla plattformar medan ActiveX-kontroller ännu är begränsade till Windows-datorer.

Släkt med ActiveX är skriptspråket VBScript vilket innebär att författare av webbsidor kan lägga in interaktiva element i HTML-dokument. På samma sätt som JavaScript liknar Java liknar VBScript Visual Basic. För närvarande stödjer Microsofts webbläsare, Internet Explorer, Java, JavaScript och ActiveX, medan Netscape Navigator bara stödjer Java och JavaScript, även om det finns plug-in-moduler för VBScript och ActiveX.
PAGINA  

Superenkelt - Hamburgare
70 recept på snabblagade favoriter
Läs mer)


Superenkelt - Vegetariskt
69 recept på 10 minuter
Läs mer)


Isglass - 50 fruktiga, frostiga och naturliga smaker för alla åldrar
Med frukter och bär som grund kan du nu göra de godaste isglassarna för alla tillfällen, allt från barnkalaset till cocktailpartyt.
Läs mer)


Matcha djurspåren - ett memoryspel
Para ihop rätt djur med rätt tassavtryck! Med 25 olika djur och en bred variation av arter – från våra vanligaste lantdjur till mer exotiska djur – blir det här spelet en lärorik och rolig present till nyfikna djurälskare i alla åldrar.
Läs mer)


Avokado Kokboken
50 recept med världens populäraste frukt
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)