Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 Seriell ATA
Serial ATA, förkortas SATA eller S-ATA, en utveckling av det vanliga parallella gränssnittet ATA som används för anslutning av fysiska lagringsenheter, i första hand hårddiskar. Seriell ATA är en serielänk - en enda kabel med minst fyra ledare skapar en punkt-till-punkt-förbindelse mellan enheter. Överföringshastigheterna för seriell ATA börjar vid 150 Mbyte/s.

En av de stora fördelarna är att de tunna kablarna ger bättre luftgenomströmning i datorlådan och möjligheter till mindre lådor. I motsats till detta är de bandkablar som används i parallella ATA-system mer utrymmeskrävande och kan bara vara upp till 40 cm långa. Kablar för seriell ATA kan vara upp till en meter långa. En variant för externa SATA-hårddiskar är gränssnittet eSATA som ger kabellängder på upp till två meter.

Andra generationens gränssnitt för SATA fördubblar den maximala överföringshastigheten till 300 Mbyte/s (2,4 Gbit/s). Andra generationen kallas oftast SATA II eller SATA 2, men det är egentligen inte rätt benämning utan de bör heta SATA 3,0 Gbit/s.

En senare variant är Serial Attached SCSI, SAS.

Seriell ATA är kompatibelt med enheter för ATA och ATAPI. För att skilja det nya SATA från det äldre parallella gränssnittet kallas detta för PATA, parallell ATA.

Närliggande ord: SATA, Serial ATA
PAGINA  

Isglass - 50 fruktiga, frostiga och naturliga smaker för alla åldrar
Med frukter och bär som grund kan du nu göra de godaste isglassarna för alla tillfällen, allt från barnkalaset till cocktailpartyt.
Läs mer)


Matcha djurspåren - ett memoryspel
Para ihop rätt djur med rätt tassavtryck! Med 25 olika djur och en bred variation av arter – från våra vanligaste lantdjur till mer exotiska djur – blir det här spelet en lärorik och rolig present till nyfikna djurälskare i alla åldrar.
Läs mer)


Avokado Kokboken
50 recept med världens populäraste frukt
Läs mer)


Detox Smoothies
Detoxifierande och stärkande smoothies
Läs mer)


Studentmat – snabba rätter som boostar kropp & hjärna
En bok för dig som helst inte vill laga mat, än mindre lägga så mycket tid eller pengar på mat, men som ändå vill må bra och prestera ditt bästa i studierna och vardagen.
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)