Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 Seriell ATA
Serial ATA, förkortas SATA eller S-ATA, en utveckling av det vanliga parallella gränssnittet ATA som används för anslutning av fysiska lagringsenheter, i första hand hårddiskar. Seriell ATA är en serielänk - en enda kabel med minst fyra ledare skapar en punkt-till-punkt-förbindelse mellan enheter. Överföringshastigheterna för seriell ATA börjar vid 150 Mbyte/s.

En av de stora fördelarna är att de tunna kablarna ger bättre luftgenomströmning i datorlådan och möjligheter till mindre lådor. I motsats till detta är de bandkablar som används i parallella ATA-system mer utrymmeskrävande och kan bara vara upp till 40 cm långa. Kablar för seriell ATA kan vara upp till en meter långa. En variant för externa SATA-hårddiskar är gränssnittet eSATA som ger kabellängder på upp till två meter.

Andra generationens gränssnitt för SATA fördubblar den maximala överföringshastigheten till 300 Mbyte/s (2,4 Gbit/s). Andra generationen kallas oftast SATA II eller SATA 2, men det är egentligen inte rätt benämning utan de bör heta SATA 3,0 Gbit/s.

En senare variant är Serial Attached SCSI, SAS.

Seriell ATA är kompatibelt med enheter för ATA och ATAPI. För att skilja det nya SATA från det äldre parallella gränssnittet kallas detta för PATA, parallell ATA.

Närliggande ord: SATA, Serial ATA
PAGINA  

Sömnguiden - 28 dagar till bra sömn
Boken ger dig verktygen för ett gladare, friskare och mer utvilat liv under dina vakna timmar.
Läs mer)


Stjärnor – Familjens guide till stjärnhimlen
Vem förundras inte av universum och dess oändlighet? Den här boken lär dig nya saker eller mer om det du redan kan om rymden och universum.
Läs mer)


Veganska bakverk
Ta en fika och gör en insats för din hälsa! 31 energigivande och hälsosamma veganska recept utan mjölk och vitt socker gör dig glad och pigg och motverkar plötsliga hungerattacker.
Läs mer)


Vegetariskt – 30 goda rätter på 7 min
Konsten att laga grönt supergott och supersnabbt! Laga balanserade vegetariska måltider – på bara 7 minuter!
Läs mer)


En form – 30 goda ugnsrätter på 7 min
Här lär du dig laga nyttig och god vardagsmat i en ugnsform – på bara 7 minuter! Mindre fett, mindre disk och perfekt i höstmörkret!
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)