Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 SCADA
Supervisory Control And Data Acquisition, styrsystem. SCADA är inte ett fullständigt styrsystem utan ett programvarubaserat paket som körs på hårdvara, oftast via kretsar som Programmable Logic Controllers (PLC) eller andra kommersiella hårdvaruprodukter.

SCADA-system används inte bara i rent industriella processer som stålproduktion, kraftgenerering och distribution utan även i forskningssammanhang. Storleken på systemen kan variera från ett antal tusental till åtskilliga tiotusentals input/output (I/O)-kanaler. SCADA-system utvecklas dock snabbt och används i tillämpningar med hundratusentals och till och med miljontals in/ut-kanaler.

SCADA-system kördes tidigare på DOS, VMS och UNIX men på senare tid har leverantörerna gått över till NT och i vissa fall även till Linux.

Länk till hemsidan för SCADA hos CERN.

Närliggande ord: Supervisory Control And Data Acquisition
PAGINA  

Matcha djurspåren - ett memoryspel
Para ihop rätt djur med rätt tassavtryck! Med 25 olika djur och en bred variation av arter – från våra vanligaste lantdjur till mer exotiska djur – blir det här spelet en lärorik och rolig present till nyfikna djurälskare i alla åldrar.
Läs mer)


Isglass - 50 fruktiga, frostiga och naturliga smaker för alla åldrar
Med frukter och bär som grund kan du nu göra de godaste isglassarna för alla tillfällen, allt från barnkalaset till cocktailpartyt.
Läs mer)


Avokado Kokboken
50 recept med världens populäraste frukt
Läs mer)


Detox Smoothies
Detoxifierande och stärkande smoothies
Läs mer)


Studentmat – snabba rätter som boostar kropp & hjärna
En bok för dig som helst inte vill laga mat, än mindre lägga så mycket tid eller pengar på mat, men som ändå vill må bra och prestera ditt bästa i studierna och vardagen.
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)