Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 SACD
Super Audio CD är en optisk ljudskiva som ger mycket bättre återgivning än en standard cd. Den kom 1999 och togs fram av Sony och Philips, samma företag som en gång skapade cd-skivan. Det pågår ett formatkrig med DVD-Audio men ingen klar vinnare kan ännu urskiljas. Medispelare som kan spela upp många format, som DVD-Audio och SACD, finns för under 1000 kr så båda formaten kan komma att finnas kvar.

SACD använder en helt annan teknik än cd och CD och DVD-Audio för kodning av data, en 1-bitars delta-sigma moduleringsprocess som heter Direct Stream Digital med den mycket höga samplingsfrekvensen 2,8224 MHz, jämfört med frekvensen för ljud-cd som är 44.1kHz med upplösningen 16 bitar.

Det finns tre typer av SACD:
  • Hybrid: Den vanligaste av de tre typerna som innehåller ett ljudlager enligt Red Book som är kompatibelt med vanliga cd-spelare och som kallas för cd-lagret samt ett SACD-lager med kapaciteten 4.7 Gbyte och som kallas HD-lagret.
  • Single-layer: Fysiskt en DVD-5 DVD som enbart innehåller kapaciteten 4.7 Gbyte och inget cd-lager.
  • Dual-layer: Fysiskt en DVD-9 DVD som innehåller två HD-lager med den totala kapaciteten 8.5 Gbyte men inget cd-lager. Denna typ är ovanlig. Den kan lagra dubbelt så mycket data men det finns ingen kompatibilitet med dagens cd-spelare.

Närliggande ord: Super Audio CD
PAGINA  

Sömnguiden - 28 dagar till bra sömn
Boken ger dig verktygen för ett gladare, friskare och mer utvilat liv under dina vakna timmar.
Läs mer)


Stjärnor – Familjens guide till stjärnhimlen
Vem förundras inte av universum och dess oändlighet? Den här boken lär dig nya saker eller mer om det du redan kan om rymden och universum.
Läs mer)


Veganska bakverk
Ta en fika och gör en insats för din hälsa! 31 energigivande och hälsosamma veganska recept utan mjölk och vitt socker gör dig glad och pigg och motverkar plötsliga hungerattacker.
Läs mer)


Vegetariskt – 30 goda rätter på 7 min
Konsten att laga grönt supergott och supersnabbt! Laga balanserade vegetariska måltider – på bara 7 minuter!
Läs mer)


En form – 30 goda ugnsrätter på 7 min
Här lär du dig laga nyttig och god vardagsmat i en ugnsform – på bara 7 minuter! Mindre fett, mindre disk och perfekt i höstmörkret!
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)