Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 3G
Tredje generationens mobiltelefoni, ger mobiltelefontjänster med en överföringshastighet på upp till 2 Mbit/s för stationära system (med HSDPA upp till 14 megabit/s). För mobila system når man upp till 384 kbit/s. Den stora skillnaden mellan 3G och GSM är överföringskapaciteten, det vill säga hur snabbt data skickas och tas emot av telefonen. Hastigheten är cirka 40 gånger större med 3G vilket innebär att man förutom ljud och text även kan skicka och ta emot grafik, rörliga bilder och använda andra avancerade tjänster, exempelvis sådana som är baserade på användarens position. Allt detta har gjort att 3G av många kallas mobilt bredband.

På grund av att höga frekvensband används begränsas täckningen. Operatörer finns som sänder på lägre frekvenser, men då med annan teknik (CDMA).

Som första generationens mobiltelefoni, 1G, räknas den analoga mobiltelefonin (NMT) medan 2G GSM är den digitala versionen. 2G var ursprungligen avsedd att bli en europeisk standard där GSM var förkortning för Group speciale mobile. GSM blev dock en standard som kunde användas över hela världen och betydelsen av förkortningen GSM ändrades därför till Global system for mobile communication.


Vi har en bok där 3G ingår i titeln.

PAGINA  

Cool kodning
50 fantastiska fakta för barn i alla åldrar
Läs mer)


Djurens fantastiska värld - en äventyrsresa runt jorden
Här får du bekanta dig med många märkliga, ovanliga och fascinerande djur.
Läs mer)


Coco Chanel – Små människor STORA DRÖMMAR
I denna nya barnserie får man följa vägen från små flickors drömmar till att bli berömda personer inom områden som design, konst och forskning.
Läs mer)


Cool matte – 50 räkneäventyr för barn i alla åldrar
Cool matte är fullspäckad av femtio äventyrliga sätt att förbättra dina mattekunskaper.
Läs mer)


Superenkelt - Hamburgare
70 recept på snabblagade favoriter
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)