Pagina Group AB
Gamla Brogatan 9
111 20 Stockholm
Tel: 08-23 20 99

PAGINA OPTIMAL FÖRLAGSBUTIKEN IT-ORDBOK LCHF.to
Snabbsök: SÖK
Paginas IT-ORDBOK
 
 4G
Fjärde generationens mobilkommunikation, ett samlingsnamn på framtida standarder bortom 3G. För att en kommunikationsteknik ska få kallas 4G krävs bland annat att det kan erbjuda hastigheter på ungefär 100 Mbit/s till mobila användare och 1 Gbit/s till stationära användare enligt standarden IMT-advanced, som är standardiseringsorganet ITU:s kriterier för 4G-system.

Ett sista steg innan införandet av 4G i mobilnäten är 3GPP-tekniken LTE, Long term evolution, ibland benämnd "3.9G". Flera nätoperatörer har erhållit frekvenser i 2.6 GHz-bandet för LTE, och världens första kommersiell LTE-nät öppnades i Stockholm och Oslo den 14 december 2009. Teoretiskt ger första versionen av LTE bitöverföringshastigheter på 100 Mbit/s nedströms och 50 Mbit/s uppströms till stationära användare, och når således inte riktigt upp till kraven på ett 4G-system, men har ändå lanserats som 4G i media och av nätoperatören TeliaSonera. En kommande vidareutveckling av LTE benämnd LTE-Advanced är under utveckling, med syftet att uppfylla och passera ITU:s krav på 4G-system. Utrustning för LTE-Advanced förväntas enligt Ericsson kunna levereras 2011. LTE-Advanced skall vara bakåtkompatibelt med första LTE-versionen, och använda samma frekvensband.

I 3G-system fanns dubbla nätinfrastrukturer, dels bestående av GPRS-noder för paketförmedling (IP-kommunikation), dels traditionella kretskopplad växlar såsom AXE-växlar. 4G-system, LTE och WiMAX är helt IP-baserade, det vill säga erbjuder enbart infrastuktur för paketförmedling. IP-telefoni blir därmed möjligt, men inte kretskopplad telefoni.
PAGINA  

Isglass - 50 fruktiga, frostiga och naturliga smaker för alla åldrar
Med frukter och bär som grund kan du nu göra de godaste isglassarna för alla tillfällen, allt från barnkalaset till cocktailpartyt.
Läs mer)


Matcha djurspåren - ett memoryspel
Para ihop rätt djur med rätt tassavtryck! Med 25 olika djur och en bred variation av arter – från våra vanligaste lantdjur till mer exotiska djur – blir det här spelet en lärorik och rolig present till nyfikna djurälskare i alla åldrar.
Läs mer)


Avokado Kokboken
50 recept med världens populäraste frukt
Läs mer)


Detox Smoothies
Detoxifierande och stärkande smoothies
Läs mer)


Studentmat – snabba rätter som boostar kropp & hjärna
En bok för dig som helst inte vill laga mat, än mindre lägga så mycket tid eller pengar på mat, men som ändå vill må bra och prestera ditt bästa i studierna och vardagen.
Läs mer)

Redaktör Jerker Thorell

Jerker ThorellJerker Thorell är redaktör för Paginas IT-ordbok.
Har du förslag om IT-ord som saknas eller om du tycker att några ord är dåligt eller felaktigt förklarade så kan du sända ett meddelande direkt till Jerker från formuläret här

Om Jerker:
Jerker Thorell har givit ut IT & Datalexikon i ett flertal utgåvor sedan 1983.Beställ Paginas It-Ordbok här!
Paginas IT-ORDBOK
Paginas IT-ordbok

En ordbok och en lärobok!


Läs mer)